عقیم سازی فرآیندی است که در طی آن اندامهای تولید مثل حیوان خارج میشود. در سگها و گربههای ماده خارج کردن همزمان رحم و تخمدان ضروری است ، زیرا در صورت باقی ماندن هر کدام، بیماریهایی میتواند برای حیوان خانگی شما پیش بیاورد. در سگها و گربههای نر نیز اصولا برای اجتناب از سرطانها و یا بزرگ شدگیهای پروستات، بیضهها به طور کامل برداشته میشود.
بهترین زمان برای عقیم سازی به خصوص در حیوانات نر قبل از بلوغ جنسی میباشد. تقریبا از ۴ ماهگی میتوان برای عقیم سازی حیوان اقدام نمود ولی بهترین زمان ۶ ماهگی میباشد. گاهی تصور میشود عقیم سازی در سن پایین میتواند بر رشد حیوان تاثیر بگذارد ولی این تصوری کاملا اشتباه است زیرا هورمونهای جنسی تاثیری برمیزان رشد و سلامت فیزیکی حیوان ندارند.
مزایا و معایب عقیم سازی
عقیم سازی مزایای بسیاری دارد:
- کاهش احتمال ابتلا به عفونتهای رحمی
- کاهش ابتلا به سرطان سینه
- کاهش ابتلا به بیماریهای مرتبط به پروستات و بیضه
- پیشگیری از تولد تولههای ناخواسته
- کاهش رفتارهای نامناسب مرتبط با بلوغ جنسی
- عقیم سازی میتواند ۲ سال به طول عمر حیوان بیفزاید.
در کنار مزایای ذکر شده، عقیم سازی میتواند معایبی نیز به همراه داشته باشد:
- افزایش احتمال ابتلا به چاقی و عوارض ناشی از آن
- افزایش رخداد چاقی به صورت غیر مستقیم با عقیم سازی مرتبط است. عقیم سازی سطح متابولیسم و فعالیت حیوان را کاهش داده و اشتهای او را افزایش میدهد. این عوامل میتواند حیوان را مستعد چاقی سازد.
- سگهای ماده و گربههای نر پس از عقیم سازی بیشتر مستعد ابتلا به چاقی هستند.
راه حل مناسب برای پیشگیری از چاقی پس از عقیم سازی
تنها راه پیشگیری از این مشکل، استفاده از یک فرمولاسیون اختصاصی برای عقیم شده است. این رژیم های غذایی معمولا حاوی کالری و چربی پایین تر، فیبر و پروتئین بالاتر است.
فیبر: فیبر غذا میتواند احساس سیری را القا نموده، و سرعت هضم را کاهش دهد. این دو ویژگی میتواند در کاهش میزان غذا خوردن حیوانات عقیم شده که اشتهای بسیار زیادی دارند تاثیر گذار باشد.
پروتئین: برخلاف باور بسیاری از مردم، غذاهایی که برای مدیریت وزن فرموله میشوند، دارای پروتئین بالاتری میباشند، زیرا پروتئین نسبت به باقی منابع انرژی میزان انرژی کمتری در دسترس قرار داده و در عین حال از عضلات حیوان حمایت میکند. به علاوه پروتئین در سگها سیری را القا نموده و برای تعدیل اشتهای حیوان مناسب است.
چربی: چربی پر انرژی ترین منبع کالری است که میتواند به راحتی موجب تراکم انرژی در بدن و متعاقبا چاقی گردد، بنابراین با کاهش میان چربی غذا از میزان کالری غذا کاسته میشود.